Har du mistanke om virus?

Gode råd og informasjon

Ifølge statistikk bruker 90 prosent av nordmenn mellom 16 og 79 år internett daglig. Det er praktisk talt umulig å komme seg gjennom en dag uten en god internettforbindelse, slik at du kan hoppe inn på din favorittnettside eller sosiale mediekonto. Uansett om du er på en datamaskin som kjører Microsoft Windows eller på en Mac.  Er du uansett i fare for et skadelig programvareangrep med mindre du tar riktige sikkerhetstiltak.

Skadelig programvare kan forårsake en rekke problemer for datamaskinen din. Hvis du begynner å legge merke til mange irriterende popup-vinduer eller popup-annonser, nettleseren din kjører tregt, eller du innser at du er et offer for en phishing-svindel, kan PC-en din ha blitt kompromittert med et datavirus. Følg disse seks trinnene for å begrense informasjonen hackere har tilgang til og for å gjenopprette den infiserte datamaskinen.

1. Ikke logg på noen nettsteder som har tilgang til dine personlige eller økonomiske data

En type skadelig programvare kalt "keyloggers" er laget for å registrere alt du skriver og sende informasjonen tilbake til nettkriminelle. Hvis du har skadelig programvare, og du logger på et nettsted, for eksempel bank- eller e-postkontoen din, kan keyloggeren fange inn påloggingsinformasjonen din. Når nettkriminelle har innloggingsinformasjonen din, kan de få tilgang til dine personlige kontoer for å begå svindel eller sende kopier av skadelig programvare til personer i kontaktlisten din.
Så lenge du ikke logger på noen nettsteder på nettsidene, vil ikke nettkriminelle få informasjonen de trenger for å begå svindel.

2. Bekjemp virus ved å oppdatere antivirusprogramvaren

Skadelig programvare kommer i mange forskjellige former - f.eks. spyware, løsepenge, trojansk hest – men anti-malware eller antivirusprogramvare kan bare gjenkjenne skadelig programvare den kjenner til. Kriminelle lager stadig nye typer skadelig programvare for å infisere datamaskiner, og mens antivirusprogrammer slipper nye versjoner for å prøve å ligge i forkant av dem, er de bare effektive hvis du har dem lastet på datamaskinen. Så det er viktig at du laster ned de nyeste versjonene regelmessig. Dette skjer automatisk på Windows 10/11 dersom du bruker Windows Defender.

Oppdatering av antivirusprogramvaren vil gjøre det lettere å forhindre skadelig programvare. Ikke alle programvareutviklere vet imidlertid om de samme truslene. Det kan være en god idé å bruke minst to typer antivirusprogramvare for å sikre at du er beskyttet, men dette vil samtidig resultere i at din PC blir veldig treg.

Du kan også bruke gratis skanninger fra selskaper som ESET for å få en ny mening om eventuell skadelig programvare som er på datamaskinen din. Å få en andre (eller til og med en tredje) mening er en spesielt god idé når du mistenker at datamaskinen din har et virus som sikkerhetsprogramvaren din ikke kan finne.

Det er også smart å holde operativsystemet og programmene oppdatert. Mange programmer oppdateres når utgiveren blir oppmerksom på potensielle utnyttelser, så sikkerhetsløsningen din må inkludere regelmessige programvareoppdateringer.

3. Sjekk for virus ved å kjøre antivirusprogramvare i sikkermodus

Sofistikert skadelig programvare vet hvordan den skal bygge seg inn dypt i datamaskinens system. Når dette skjer, kan det hende at kjøring av et antivirusprogram ikke løser problemet fullstendig. Selv om programvaren finner noe av skadelig programvare, vil andre deler forbli skjult på harddisken og i operativsystemet og andre applikasjoner.

Den beste måten å utrydde plagsom skadelig programvare er å starte datamaskinen i sikkermodus og kjøre antivirusprogramvaren. Du kan gå inn i sikkermodus ved å gå til startmenyen på Windows-datamaskinen, velge omstart og gjentatte ganger trykke på F8-tasten (dette kan være F4 på forskjellige Windows-versjoner) mens operativsystemet lastes inn. Når du gjør dette, vil du se en meny som lar deg velge hvilket oppstartsalternativ du vil bruke. Hvis du velger sikker modus, forhindrer du tredjepartsapplikasjoner, inkludert skadelig programvare, fra å kjøre.

Når datamaskinen starter på nytt i sikkermodus, starter du antivirusprogramvaren. Skadevaren vil ikke ha så mange forsvar for å beskytte seg selv, noe som gjør det lettere for programvaren din å finne og lykkes med fjerning av skadelig programvare.

4. Start datamaskinen fra en antivirus-CD, DVD eller Flash-stasjon

Å kjøre antivirusprogramvare i sikkermodus vil vanligvis løse eventuelle problemer. Noen ganger må du imidlertid bli mer aggressiv. Hvis du har fanget et spesielt smart stykke skadelig programvare som vet hvordan de skal forsvare seg i sikkermodus, bør du prøve å starte datamaskinen fra en antivirus-CD eller DVD. Hvis datamaskinen din ikke har en platestasjon, kan du sette programvaren på en flash-stasjon.

Merk at du bør lage CD-en eller flash-stasjonen på en datamaskin som ikke har blitt infisert, noe som kan bety at du bruker en venns datamaskin.

Når du starter datamaskinen neste gang, setter du inn CDen, DVDen eller flash-stasjonen for å gi antivirusprogramvaren en sjanse til å fungere i et rent miljø. Skadevaren vil ikke ha noen god måte å skjule, så denne tilnærmingen sikrer nesten helt sikkert at du fikser datamaskinen.

5. Koble fra internett

Å koble fra Internett blokkerer kommunikasjonen mellom datamaskinen og angriperen som plantet skadelig programvare. Det er viktig at du kobler fra alle nettverk så snart du har oppdatert antivirusprogramvaren. Dette begrenser umiddelbart mengden personlige data som kan gå tapt, og vil bryte all ekstern tilgang for angriperen. Hvis du bruker ethernet, kan dette gjøres ved å trekke ut kabelen til datamaskinen. Alternativt, hvis du er på WiFi, bruk knappen på tastaturet eller på oppgavelinjen for å slå av WiFi.

6. Endre alle passordene dine

Hvis datamaskinen din har blitt kompromittert, er det best å endre alle passordene for nettkontoene dine. Det er ikke noe å si hvilken informasjon skadelig programvare har klart å samle inn, spesielt hvis du ikke er sikker på hvor lenge den har vært der, så sørg for alt for å være på den sikre siden. Dette gjøres best fra en annen datamaskin eller mobilenhet, slik at skadelig programvare ikke kan logge tastetrykkene dine mens du skriver inn de nye passordene.

Mengden skadelig programvare i verden vil ikke avta med det første, så det er viktig å lære hvordan du beskytter deg selv og datamaskinene dine.

Trenger du mer bistand til feilsøking i forbindelse med mistanke om virus, bestill fjernhjelp her.
del innlegget
Hvilken skylagring gir mest lagring for pengene (2023)
Gode råd og informasjon